VLA-methode

De VLA-methode van Dominieke Van Den Bossche

Rouwen in drie stappen: de VLA-methode.


Rouwtherapeute Dominieke Van Den Bossche werkt volgens de VLA-methode om rouwprocessen te begeleiden. VLA betekent: vasthouden-loslaten-accepteren.


Vasthouden is iets wat vaak verdriet met zich meebrengt, je wordt als het ware met je neus op de feiten gedrukt. Loslaten en acceptatie zijn twee 'gemakkelijke' woorden met een moeilijke betekenis. Lees in de volgende stappen hoe je jouw rouwproces kan doorlopen.


1.Vasthouden

Om iets te kunnen loslaten, moet je eerst iets vasthouden. Dit vasthouden betekent je er mee verbinden. Tijdens een rouwproces betekent dit:


*vertellen, vertellen en nog eens vertellen

*je bewust worden van hoe jij de situatie hebt beleefd

*je emoties uiten

*zeggen/doen wat je graag nog wil zeggen/doen (afscheid nemen)

*koesteren wie/wat je hebt lief gehad (letterlijk of figuurlijk aan je hart drukken)


Tijdens deze fase is het belangrijk dat je je verlies kan delen. Misschien kon je geen afscheid nemen van iemand en wou je hem/haar toch nog iets zeggen. Dan kan je bijvoorbeeld via woorden (een brief), via tekeningen, via visualisatie, via creatieve technieken iets uitwisselen met degene die je verloren bent.


2.Liefdevol loslaten of anders mee omgaan...

Loslaten is een verkeerd gekozen woord. Ik gebruik het in de betekenis van iemand of iets op een andere manier leren vasthouden, je op een andere manier ermee verbinden. Loslaten gebruik ik nooit in de zin van 'vergeten'. Tijdens een rouwproces iets loslaten, betekent vooral loslaten van:


*je verwachtingen, verlangens, idealen, wensen, dromen,…

*je angsten, doembeelden, beperkende overtuigingen,…


Om los te laten, moet je eerst iets intenser maken, iets koesteren, iets vasthouden (zie stap 1). Daarna pas kan je het zachtjes verder van je wegleggen, om het daarna misschien weer even vast te houden en weer nog wat verder weg te leggen…


Enkele voorbeelden:

-Denk aan een foto van een geliefde overledene. Je kan die dagelijks vasthouden, aan je hart even drukken, een traan bij laten… dan zet je de foto op de kast. Een tijdje later neem je de foto opnieuw vast maar je probeert hem wat verder weg te zetten, bv. in een kamer waar je niet zo vaak komt. Daarna plaats je hem in een schuif, leg je hem steeds verder weg. (Opgelet: je mag wel nog foto's op je kast laten staan!)

-Je kan dit ook doen tijdens een wandeling. Eerst ga je het intenser maken: je voeten harder laten neerkomen, dieper ademen, sneller wandelen, meer rond je kijken, voelen aan de bomen, lucht inademen,… Daarna stel je je de vraag: ‘Wat kan ik doen om dit wandelen makkelijker te maken?’. Misschien je schouders ontspannen, trager wandelen, je ogen sluiten en genieten van de zon op je huid, genieten van de geuren en de geluiden van de natuur,… Eerst doe je dit intenser maken via wandelen, daarna doe je hetzelfde voor een bepaald thema waarmee je worstelt. Om iets los te laten, ga je het eerst intenser maken zodat je het genoeg kent, genoeg voelt om het liefdevol een plaats te geven en het te willen loslaten.

Telkens als het zachter aanvoelt, als het minder intens is, laat je iets los.


3.Accepteren

Aanvaarding is niet hetzelfde als onverschilligheid. Het is een bewuste keuze om te leren leven met het gemis, met het feit dat 'het is wat het is'.


Aanvaarden kan iets gemakkelijker gemaakt worden,

*door een ritueel uit te voeren

*door de les, de betekenis of de zin die je uit het gebeurde haalt

*door de persoon of het gebeurde een plek te geven in je hart

*door een nieuw doel te stellen en opnieuw in het leven leren staan.


Rouwverwerking heeft uiteindelijk als doel de natuurlijke balans tussen verlies en vernieuwing, tussen gemis en zingeving te herstellen, zodat het leven weer kan gaan stromen en nieuwe mogelijkheden kan bieden.

Rouwtherapie

Dominieke Van Den BosscheGroteweg 82 - 9500 Geraardsbergen

             &

Kroonstraat 78 - 1750 Lennik

             &

Meersbloem Melden 46 - 9700 Oudenaardeinfo@rouwtherapie.com - 0495 28 65 95

© Copyright. All Rights Reserved.