Lezingen&Workshops

Workshops en lezingen rond verandering, verlies en afscheid, omgaan met rouw…

 


Mijn valies staat klaar.

Groeten uit Gran Canaria…

 

Dominieke Van Den Bossche brengt een voorstelling over rouwen en afscheid nemen, over onzichtbaar en verborgen verlies. Ze brengt deze vertelling op een animatieve manier aan de hand van een reisverslag (luchtig, met een lach en een traan) met mogelijkheid tot nabespreking en vraagstelling (diepgaand, met respect voor ieders verhaal).

 


Rouwen, hoe doe je dat?


'Rouwverwerking' (lees: rouw integreren in je leven) is meer dan stoppen met huilen. Tijdens deze sessie neemt Dominieke Van Den Bossche je mee doorheen 4 bewegingen van omgaan met rouw (volgens haar HART-benadering). Elk rouwproces is verschillend en loopt soms vast in een andere fase van rouw en verdriet.  Je leert beweging in het rouwproces te krijgen, je kan weer kijken in de richting van de toekomst, je zoekt de zin van het gebeurde. Je kan rouwen om een overleden persoon, maar ook thema’s als echtscheiding, ziekte, handicap, verhuis, verlies van je geld of je auto, ongewilde kinderloosheid, abortus, je doelen niet halen,… kunnen een rouwproces in gang zetten. Het kan nodig zijn om deze zaken te leren loslaten. Je krijgt een stukje theorie mee. Daarna werken we met creatieve oefeningen en 'rouwbewegingen' rond de verschillende stappen in het rouwproces. Je kan deze oefeningen (thuis) toepassen op om het even welk thema dat je wil leren aanvaarden in je leven.

 

 

Schrijf het van je af…: schrijfworkshop


De kracht van schrijven is groot. Wie van zich af kan schrijven, staat stabieler in het leven en ontwikkelt meer zelfinzicht. Door je dagelijkse beslommeringen, je problemen, je dromen en je dankbaarheden op te schrijven, krijg je veel inzicht in jezelf, vooral omdat je opnieuw kan lezen wat je hebt opgeschreven, zodat je je eigen pad kan volgen.
Opschrijven heeft een groot voordeel boven iets bespreken met een ander: het tempo van schrijven ligt lager dan van spreken, dus je neemt meer tijd om je gedachten te ordenen en komt daardoor tot meer inzicht.
Tijdens deze workshop schrijven we ‘à volonté’: we schrijven over onze diepe wensen of verlangens die niet zijn uit gekomen, over mensen en dingen die we zijn verloren en over onze angsten of verdriet. Alles wordt begeleid. Iedereen die kan lezen en schrijven, kan aan deze workshop deelnemen. Breng je lievelingspen mee en papier of een schrift. Al wat je opschrijft is privé en wordt niet voorgelezen!!

 

 

Verder zonder je ex (ex-partner, ex-baas, ex-collega, ex-vriend(in), ex-werk, ex-huis, ex-…)

 
(Liefdes)verdriet doet pijn. Het voelt alsof de grond onder je wegzakt. Alsof je hart wordt gestoken door honderd messen. Je voelt je leeg, machteloos, futloos en waardeloos. Het is een intense pijn die je niet kunt sussen met een aspirientje. Het beheerst je leven, ieder moment.
Toch zijn er dingen die je kan doen om de pijn te verminderen. Om je leven weer de juiste kant op te sturen. Het is moeilijk, alsof je afkickt van een heftige verslaving, maar het is mogelijk. 
Op een praktische manier leer je hoe je kan omgaan met je gevoelens en hoe je de draad van het leven weer kan oppakken zonder je ex-... 

 

 

Hoe ga je om met het ‘loslaten’ van materiële dingen? Opruimen is een kunst...


Opruimen geeft ruimte. Letterlijk en figuurlijk. Alles kan weer stromen. In jezelf, in je huis, op je bureau... Je krijgt ruimte in je hoofd, chaos vermindert, je leven wordt gemakkelijker want opgeruimd staat netjes.
Leve het minimalisme... :)

En weet wel: opruimen gaat nooit over je spullen, opruimen gaat over jou. Want alles om je heen is een spiegel van je innerlijk, van je zelf. Vooral je woonomgeving. Dus door je woonomgeving te veranderen, verander je ook de mogelijkheden in jezelf...
Neem jezelf onder de loep... en durf op te ruimen...Schuldgevoelens leren loslaten


Steek je een stukje chocolade in je mond en voel je je al schuldig? Heb je het gevoel dat je nooit genoeg doet? Durf je niet genieten vooraleer je al je werk gedaan hebt? Voel je je schuldig als je geen 'goede moeder' bent, niet genoeg zorgt voor je ouders, even alleen maar tijd voor jezelf wil, geen vers eten op tafel hebt gezet,... Voel je je schuldig omdat je de beslissing nam om te scheiden? Voel je je schuldig omdat je geen ‘dag’ meer hebt gezegd tegen je geliefde?
Vanaf vandaag mag je deze schuldgevoelens erkennen, benoemen, doorleven en loslaten en leer je technieken om er anders mee om te gaan!! 

  

Afscheid van mijn 'gezonde ik'

 

Soms worden mensen geconfronteerd met gezondheidsproblemen, (chronische) ziekte, ongeval, (levenslange) beperking, ouderdom enz. Dit veroorzaakt vaak verdriet. Hoe ga je hiermee om? Hoe kan je als omgeving reageren? Hoe begin je hierover een gesprek? Vaak hoor je algemene uitspraken, bedoeld om de andere op te monteren: ‘Het komt wel goed. Wees dankbaar om hetgeen je nog kan. Er zijn mensen die er nog slechter aan toe zijn dan jij. Morgen zal het wel beter gaan.’… Hoe kunnen we het anders aanpakken?

Tijdens deze workshop staan we stil bij afscheid nemen van (je) mogelijkheden op verschillende vlakken. We durven kijken naar beperkingen. Je leert tips om gevoelens bespreekbaar te maken.


Stilte


Vanuit stilte-ervaringen komen tot de kern van jezelf…


Lezingen op maat


Er zijn nog vele andere onderwerpen mogelijk. Hierbij denk ik ook specifiek aan het opstellen van een Rouwprotocol op het werk, of begeleiden van een groep mensen bij het overlijden van een collega, leerling,... 

Ik bied u graag voorstellen op maat van uw organisatie.


Dominieke Van Den Bossche 

info@rouwtherapie.com

0495 28 65 95

Groteweg 82 - 9500 Geraardsbergen / De Ham 14 - 9700 Oudenaarde / Assesteenweg 202 - 1750 Lennik


© Copyright. All Rights Reserved.