Machteloosheid bij scheiding

Machteloosheid bij echtscheiding


Een scheiding heeft een enorme impact op het leven van jezelf, je ex-partner en je kinderen. Want alles wordt anders. Niets blijft hetzelfde en je moet - nu je alleen bent - je leven opnieuw invulling geven. Daarnaast is er ook nog het verdriet  omdat het jullie niet gelukt is om er samen uit te komen. Dat geeft je een machteloos gevoel - of anders gezegd - je voelt je letterlijk lamgeslagen. Eigenlijk kun je het hele traject van een scheiding vergelijken met een rouwproces.

Een scheiding gaat vaak gepaard met de nodige problemen

Naast de machteloosheid die je voelt om het mislukken van het huwelijk/de relatie zijn er nog een aantal andere zaken die mee spelen.


  • De meeste partners gaan niet echt als goede vrienden uit elkaar, leren de statistieken ons.
  • Bij de verdeling van de spullen en financiële zaken, merk ik vaak dat ex-partners het niet eens kunnen worden en dat er af en toe harde woorden vallen.
  • Maar wat ook wel voorkomt, is dat de één de ander echt gaat pesten: zoveel mogelijk dwarsliggen gedurende het hele scheidingsproces.
  • Hierbij worden de kinderen ook nog eens opgestookt doordat vader of moeder de ex-partner helemaal zwart maakt bij de kinderen.


Dit alles brengt heel vaak een gevoel van machteloosheid met zich mee. Je kan er zelf zo weinig aan doen om deze situatie te veranderen. Eén van de belangrijkste dingen die je kan doen, is werken aan je mindset, namelijk jezelf niet in de slachtofferrol duwen...


Onderschat het hele traject van een scheiding niet

Een scheiding is zo ingrijpend in een mensenleven dat je het echt wel kunt vergelijken met een periode van rouw. Je moet bij een scheiding namelijk afscheid nemen van je oude leven en onder andere dàt zorgt voor pijn en verdriet. Je moet weer helemaal opnieuw beginnen zonder partner. Je mag dit niet onderschatten en je mag de tijd nemen om het verdriet en de pijn om het mislukte huwelijk/relatie een 'plaats' te geven, te verweven in je leven. Bovendien moet je daarnaast ook weer snel je nieuwe leven opbouwen. Dat gaat vaak niet zonder slag of stoot, zeker als je daarbij ook nog problemen zoals pesterijen van je ex-partner op de koop toe krijgt. Dan is het helemaal niet gek dat je even niet goed weet wat je moet doen en dat je je machteloos voelt.

Dat je als het ware de pedalen even kwijt raakt...

Neem de tijd om je scheiding een 'plekje' te geven maar probeer wel naar de toekomst te kijken

Iedere scheiding is natuurlijk anders en het zet heel jouw leven en dat van je ex-partner en de kinderen op zijn kop. Je kunt het vergelijken met een soort achtbaan waarin je ineens terecht bent gekomen. Ook je gevoelens gaan op dat moment van de ene naar de andere kant. Het machteloze gevoel en het intense verdriet om het uiteenvallen van je huwelijk/relatie zijn gevoelens waarmee je te maken krijgt. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je ex-partner misschien alweer geluk heeft gevonden voor, tijdens of net na jullie scheiding. Vaak is dat voor mensen écht confronterend!

Dit alles gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is heel belangrijk om de tijd te nemen om de scheiding en alles er omheen een 'plekje' te geven. Dat kost tijd en energie en hoe lang dit duurt is voor iedere persoon weer anders. Vergelijk het maar met iemand die een dierbare heeft verloren. Bij de ene persoon duurt het misschien een jaar voor het weer iets beter gaat, bij een ander duurt het misschien wel vijf jaar, of misschien een heel leven lang... Denk eraan dat je ook naar de toekomst mag kijken. Misschien is dat niet zo heel gemakkelijk maar het kan helpen om op die manier op een gegeven moment de scheiding een 'plekje' te gaan geven. Om het te verweven in de rest van je (nieuwe) leven. Om de scherpe randjes er vanaf te halen...

Mensen hebben misschien weinig begrip voor het machteloze gevoel bij een scheiding

De meeste mensen uit je omgeving zijn over het algemeen genomen wel op de hoogte van het hele scheidingsgebeuren. Helaas is het in de meeste gevallen zo dat het begrip en de aandacht voor je verdriet en voor je machteloze gevoel langzaam wegebt. Dit komt vooral voor als mensen geen persoonlijke binding hebben met het koppel dat gaat scheiden. 
Daarom is het belangrijk om zelf steun en begrip te vragen aan familie, vrienden en vriendinnen. Zorg in ieder geval dat er personen zijn die jou een luisterend oor kunnen bieden als je even niet meer weet wat je moet doen of als je het gevoel hebt dat je met je rug tegen de muur staat. Reageert er iemand nogal vreemd als jij je gevoelens van rouw, verdriet of machteloosheid wil delen, zeg dit dan ook duidelijk. Houd wel in je achterhoofd dat de meeste personen niet goed weten wat jij doormaakt en zich daar ook geen beeld kunnen bij vormen. Maar het zou natuurlijk uitermate fijn zijn als meer mensen hiervoor meer begrip konden opbrengen.

Is een scheiding 'even erg' dan overlijden?

Als je deze vraag op straat aan verschillende voorbijgangers zou stellen, dan zullen de meeste mensen deze vraag met een 'nee' beantwoorden. We zien een overlijden, een definitief afscheid van een dierbare, als 'het verdrietigste en ergste' wat iemand kan overkomen.
Toch komen de gevoelens waarmee je te maken krijgt bij het overlijden van een dierbare wel sterk overeen met die van een scheiding. Voor beide soorten verlies telt dat je te maken krijgt met een afscheid en een daarbij horend rouwproces.
Ook moet je bij scheiding en overlijden weer een nieuwe start maken in je leven. We zien dus veel overeenkomsten al staan we bij een scheiding minder vaak stil bij het woord 'rouw'. 


Zo vertelde iemand ons: "Weet je, ik vind het altijd anders als iemand vertelt dat zijn partner overleden is. Ik heb dan de neiging om te vragen of hij nog veel verdriet heeft. Maar ik weet niet of een scheiding veel 'lichter' is. Hoewel de buitenwereld, en ikzelf ook, het vaak als minder moeilijk ervaart...".


Ook is het hier op zijn plaats om duidelijk te maken dat je in rouw niet met 'gradaties' mag of kan werken als in: welke soort rouw is het ergste? Het is belangrijk om te weten en te aanvaarden dat een scheidingsproces een rouwproces met zich kan meebrengen en dat we daarvoor (bij onszelf of bij anderen) oog mogen en moeten hebben. 


We wensen jou alleszins veel succes bij het leren omgaan met je scheiding. Lees hier meer over de HART-benadering, waar je leest hoe je in kleine stappen, met kleine bewegingen, verandering kan brengen in de wijze waarop je naar je situatie kijkt...