Waarover rouwen mensen

Waarover rouwen mensen?


Eigenlijk is iedere vorm van behandeling 'rouwtherapie'. Het gaat in rouwtherapie vaak om het nemen van afscheid, het zoeken naar de betekenis van verlies en opnieuw leren geloven in de toekomst en in het leven.

 

Rouwtherapie behandelt het verlies van een dierbaar persoon, maar evenzeer het verlies bij scheiding, het verlies van lichamelijke mogelijkheden na ziekte of ongeval, verlies van een baan of zekerheden, verlies van materie, verlies van eigenwaarde, trots of zin in het leven, verlies van hoop, dromen en verwachtingen, verborgen of onzichtbaar verlies. Eigenlijk kunnen mensen rouwen om alles wat te maken heeft met verandering of verlies in het leven. Je hoeft natuurlijk niet over iedere verandering of verlies te rouwen... 

 

Ieder mens lijdt in zijn of haar leven verlies. Dat is onvermijdelijk. Vaak nemen we de tijd of krijgen we de mogelijkheid om dat verlies te verwerken en is het een natuurlijk proces. Soms moet je het ene verlies na het andere incasseren en spreekt men van ‘stapeltjesverdriet’. Je krijgt niet de tijd of hebt niet de energie om alles in je leven te verwerken. Dan kan het nodig zijn om een rouwtherapeut in te schakelen om alles even op een rijtje te helpen zetten.

 

Rouwtherapie heeft als doel te helpen de natuurlijke balans tussen verlies en vernieuwing, tussen gemis en zingeving te herstellen, zodat het leven weer kan gaan stromen en nieuwe mogelijkheden kan bieden.

Ik begeleid mensen die rouwen omwille van:


-het overlijden van een dierbare

-(echt)scheiding, verbroken relaties

-ziekte, ongeval, pijn, handicap

-werkverlies door ontslag, ziekte, pensioen, faillissement,...

-verhuis, verlies van materie

-abortus, euthanasie

-verlies van een prille zwangerschap, kinderloosheid en IVF

-lege-nest-syndroom

-adoptie

-het verlies van dieren

-microtrauma's en trauma's

-verlies van macht, ego, status

-verlies van dromen, verlangens, gemiste kansen

-verlies dat niet erkend wordt, door niemand gezien wordt...

-...