Overlijden

Hoe kunnen we je helpen bij overlijden? 


We helpen je graag door individuele begeleiding na het overlijden van een dierbare: hoe kan je leren omgaan met haar/zijn overlijden? Hoe kan je dit overlijden integreren in je leven? We ondersteunen je kort na het overlijden maar ook bijvoorbeeld 5 of 25 jaar na het overlijden van iemand. Ook dan kan het zijn dat je nog hulp nodig hebt.


Wanneer kan je onze hulp gebruiken?


  • als je nood hebt om je verhaal te vertellen
  • als je het even allemaal niet meer ziet zitten
  • als je het gevoel hebt dat je niets kan doen in het leven, niet vooruit geraakt
  • als je het gevoel hebt dat je bij niemand terecht kan
  • als niemand meer luistert, na 'al die tijd'
  • als je het gevoel hebt er alleen voor te staanEen bezorgde man belt ons. ‘Vorig jaar is onze dochter overleden en mijn vrouw blijft verdriet hebben. Haar wereld is ingestort. Kunnen jullie iets voor haar doen?’


Het is niet voor het eerst dat een bezorgd familielid ons belt. Ze willen vaak heel graag dat we verdriet weg nemen, zoals een dokter een medicijn voorschrijft bij pijn. 

Jammer, zo werkt het niet. Rouw hoort helaas bij ons leven. Hoe groter de liefde, hoe groter de pijn die hoort bij het verlies...


Wat we wel kunnen doen, is luisteren, nabij zijn. Dat kon ook bij deze vrouw, moeder van een volwassen dochter, die ze plots verloor. Stap voor stap heeft ze weer leren 'leven' ipv overleven. Ze heeft weer leren genieten van het leven. 

De aandacht van iemand anders kan helpend, helend en troostend zijn. Het telkens opnieuw je verhaal vertellen heeft zin. Telkens weer hardop uitspreken wat er gebeurde, hoe het was, wat de overledene voor je betekende is nodig om beetje bij beetje te wennen aan die onomkeerbare realiteit.


Wees welkom om jouw verhaal te vertellen...